Monday, March 29, 2010

Breastfeeding Talk


Last Friday, I went to a compulsory talk at KKSA which is BF talk given by the Dr & midwives. I thought it's going to be a long-winded talk but oh boy I was wrong...it turn out to be very informative & useful esp to the 1st time mom like me. Antara topic yg covered dat day was :

1) Faktor sokongan untuk penyusuan ibu

a) Fizikal
It's very important to make sure our body is in a good health after giving birth, so that
we can BF our baby without any probs. It is not easy as u think they are, mummy kene byk2
sabar. They key is Perseverance! Bukan je fizikal but I kene mentally prepared for BF ni kan.
b) Ekonomi
Ni pun penting. eventho BF wont cost you any dime but faktor ekonomi keluarga itu penting
untuk keselesaan & kemudahan ibu-ibu nak BF. For those working/on the go/studying
mother mesti nak beli breastpump kan. It is advisable to do so...sebolehnya elakkan bagi
formula milk for the 1st 6 months. Paling digalakkan BF them for 2 years.
c) Budaya
Why budaya got anything to do with BF? hehe there are some culture yang bagi petua-petua
on BF kan. But please consult your Dr/GP whether the methods are suitable for you & your
baby. Semua budaya pun support mommies to BF their babies cuma pantang-larang/petua
yang berlainan.
d) Kelapangan Masa
Your ability to BF also depends on your 'availability' but not to worry mommies can always
rely on ebm, remember that BF is our baby's rights.
e) Sokongan Sosial
Ni penting sangat. Support from the family, friends & hubby will make our journey of BF
wonderful & success! sign in to susuibu.com & situ ade group support yg best :)
2) How often do I have to BF my baby?

a) Secepat mungkin

1/2 hour-1 hour after giving birth (1st time) & on demand
b) Sekerap mungkin
There is no limit on how often do u have to BF your baby
c) Selama mungkin
As long as you & your baby are comfy enuff to continue on the session
d) Sedekat mungkin
The gap between each session should not take a long time. If your baby is sleeping for quite
long enuff, you should wake your baby every now & then to BF them. eventho dia tido x
semestinya dia kenyang. Baby perlukan nutrition yg cukup untuk tumbesaran lagi2 if dia
depends on BF je.

rooting reflex = proses baby mencari puting ibu untuk menyusu (mulut dia kumat-kamit tu) huhu I dont know how to describe it but I'm sure semua tahu camne.

:: Susukan bayi anda apabila diminta/lapar/sekerap yg mungkin. Mommies should monitor their
feeding session from time to time.
:: Kejutkan bayi anda daripada tidur yg lama untuk menyusu. Jangan biarkan
bayi anda tidur terlalu lama tanpa memberikan susu ibu.
:: Penyusuan ibu yang kerap akan menghasilkan susu ibu yang banyak
:: Penyusuan susu ibu yg kerap juga dapat menghindarkan bengkak payudara (breast
engorgement)

Faedah Penyusuan Susu Ibu :-
  • Zat-zat yang terkandung di dalam susu ibu mengandungi nutrisi dalam nisbah yang tepat & betul. Ini memudahkan proses penghadaman bayi. Lagi banyak baby menyusu susu ibu lagi kerap dia buang air kecil & besar which is good for their digestive system
  • Memberikan antibodi semulajadi kepada bayi (colostrum). Ia akan menguatkan 'immune system' bayi.
  • Susu ibu bersih dari kontiminasi - tiada pencemaran makanan, dgn syarat ibu tidak mengambil ubatan/makanan yg mengandungi unsur yg merbahaya
  • Susu Ibu mengandungi DHA yang baik untuk pertumbuhan otak bayi
  • Mengeratkan hubungan ibu & bayi
Faedah kepada ibu :-
  • Mengecutkan rahim / elak tumpah darah
  • Melambatkan haid & jarakkan kandungan untuk 6 bulan pertama *bersyarat
  • Mengurangkan berat badan dengan gabungan senaman yang betul
  • Mengurangkan risiko kanser payudara & ovari
  • Mengeratkan hubungan ibu & bayi
  • Susu ibu adalah 'ready to use' Ia memudahkan ibu setiap kali ingin menyusukan bayi
Tips :-
  • Jangan cuci bahagian aerola dgn sabun...hanya bilas dengan air suam
  • Urut bahagian payudara dan pam susu untuk elak bengkak payudara
  • Waktu susu paling banyak adalah tengah malam, ketika ibu relaks & suasana tenang
  • It's all in our mind - tiada istilah susu tidak cukup. Ibu kene merangsang minda sebanyak mungkin & jangan putus asa.
  • Mengikut pantang orang dahulu ibu yg berpantang tidak boleh minum air yg byk/mengambil makanan berair dikhuatiri akan kembang. Itu hanyalah mitos semata-mata. Dari sudut perubatan, AIR diperlukan untuk penghasilan susu yang banyak. Jadi minumlah air dalam kuantiti banyak & mengambil makanan yang berkhasiat.
  • Banyakkan bersabar. Menyusu bayi bukanlah mudah seperti disangka. Jika puting melecet letakkan sedikit air susu ibu di atas puting, insya Allah akan sembuh.
  • Rooming in - masa berdua anda & bayi ketika proses penyusuan
  • Pastikan mulut bayi menutupi aerola anda & lidah bayi di bawah puting anda untuk penyusuan optimum
  • Posisi yang selesa untuk anda & bayi. Tukar dari payudara kanan ke kiri. Jangan menyusu sebelah payudara sahaja.
So that was 1/4 of all the information that I got from the talk...siap ade demo on how to susukan our baby....memang banyak lagi info2 best...Doktor gigi pun bagi talk bout dentistry...how to take care of our teeth...usually ibu mengandung dapat special slot untuk appointment gigi, x perlu set appointment just datang terus & dapat treatment on da day itself. huhu special betul. Doktor gigi pun bagi talk on kepentingan menjaga gigi kanak2...kanak2 senang terdedah to karies gigi....parents should take note on this, jangan ingat if gigi susu rosak takpe...kene jugak gi dentist..as parents we should educate them on the importance of oral health...kesimpulannya memang banyak maklumat berguna dapat masa talk tu...and it's free to semua ibu2 yang checkup kat KKSA ni. I'm very satisfied with the speakers, bravo!

oklah now nak gi tengok checklist untuk my hospital bag...sebuk brg baby je brg mommy x kemas2 lagi huhu...oh does anyone know where I can purchase pureen's product? thank u :)



* all pics are from goggle.
* credit to KKSA (Klinik Kesihatan Shah Alam) for all da notes given above

2 comments:

Mawar_Mohamad said...

Sgt informative ur entry dida! I like. Tqvm for sharing, i x g bf classes so this will b very helpful :)

DiDa BumBLeBee said...

no sweat mawar...saje share info..nanti ade lagi i'll post kat sini :)